Film producers: Sascha Meichsner (www.formut.de)

& Paul Sauerland (www.sauerland-film.de)

 

Speakers: Lorelei (10 years) and Travis Ridout from Pullman, WA, USA.
We kindly thank the University of Greifswald for the overflight permission.

Video Production: FORMUT - Designstudio / Sascha Meichsner                              

                    

Drohne Images: Sebastian Parg (University of Greifswald) & Sascha Meichsner

Music: YouTube Studio Creator Library

We kindly thank the University of Greifswald for the overflight permission.


98 år med Greifswalds observatorium (1924 - 2022)

 

Välkommen

 

Forskning i Greifswald började sedan universitetets grundande år 1456. Andreas Mayer blev professor i matematik och astronomi i Sveriges äldsta universitet år 1741 (Greifswald var en del av det svenska stormaktsväldet mellan 1658-1815). Vidare fick astronomi i det svenskkontrollerade Greifswald en uppstart med astronomerna Andreas Mayer och Lambert Heinrich Röhl år 1762. De har författat de första vetenskapliga astronomiska undersökningarna från Greifswald som finns kvar idag.

 

Styrkta platser för observatorier och utkiksplatser är: klostret Eldena, det grå klostret i dagens Statens museum (Pommersches Landesmuseum), Andreas Mayers tidigare bostad på Martin-Luther-Straße 10 (ombyggt år 1743), och Pulverturm vid floden Ryck (1775-1826). I januari år 1807 blev Greifswalds observatorium franskt innan det blev preussiskt redan år 1815. Dagens observatorium på toppen av den gamla institutionen för fysik blev bemyndigad den 12:e juni år 1924 tack vare direktören Friedrich Krüger.

 

Viktiga historiska observationer i Greifswald: Venuspassage år 1761 och 1769, liksom 2004 och 2012. Insamlade data från observationer under 1700-talet har använts under det första pan-europeiska undersökningsprojektet som kalkylerade Jordens distans till Solen till ungefär 150 miljoner kilometer. Vetenskapsmannen i detta projekt som gjorde längst resa var James Cook som bland annat upptäckte Australien.

 

Från den 29:e juli 1992 har Greifswalds observatorium använt, underhållit och moderniserat världens enda Carl Zeiss-dubbelteleskop. Det dubbla teleskopet, med en parallaktisk montering och en mekanisk centrifugal funktion, är teleskopet beläget i en 6 meter kupol av trä med vertikal öppning, vilken är jämförbar med observatoriet Einsteinturm i Potsdam, Brandenburg. Det största observatoriet i Mecklenburg-Vorpommern består utav ett linsteleskop (200/3,000) från år 1924 och ett Newtonteleskop (400/6,400) från år 1935. Det sistnämnda är passande för fotografier av variabla stjärnor och förvärvades av Greifswalds mest berömda astronom, Paul ten Bruggencate. För direkta observationer av solutbrott (protuberances) används ett Quantum H-alpha-filter av The Day Star Filters Co., vilken moderniserades år 2016. Ett MEADE Schmidt Cassegrain-spegelteleskop (200/1,260) och skolteleskopet “Telementor” (63/840) används för mobila observationer.

 

Lektioner i astronomi är fortfarande obligatoriska i delstaten Mecklenburg-Vorpommern tack vare stödet från Greifswalds observatoriums grundare, e.V. Prof. Holger Kersten, och hans kollega från Rostock, professor Manfred Schukowski.

 

År 2001 döptes småplaneten 10114 (RZ 2992) till namnet “Greifswald” (Griffinwood på engelska), genom dess upptäckare Lutz Schmadel från Heidelberg och Freimut Börngen från Jena. Undersökningen av Anneliese Schnell från Wien visade att småplaneten 496 (1902 KH), med namnet “Gryphia”, också pekar mot den gamla universitets- och hansastaden Greifswald vid den vackra Östersjön. Greifswald är en av få städer som, förvisso omformulerat, har två småplaneter döpta efter sig.

 

Greifswalds observatorium vill fånga unga akademikers hjärtan med priset "Johannes Conrads Award for Astronomy and Aerospace". Prissumman är 500 euro. Den senaste vinnaren var Lisa Knaack från Fraunhofer IGP Rostock.

 

Under 2017 blev Dietmar Fürst och hans arbetsgrupp belönade med prestationspriset "Mayer Röhl Honorary Award", som är värt 555 euro. Han och hans arbetsgrupp har jobbat på återuppbyggandet av Mecklenburgs äldsta observatorium i Remplin, i närheten av Rostock, i 38 år. Efter mer än 200 år har allmänheten nu fått sin första möjlighet att betrakta solen igen i Remplins observatorium, som var en av de mest sofistikerade av sin sort i Europa under 1700- och 18000-talet.

 

De människor som är intresserade av astronomi har en möjlighet att möta likasinnade i studiegrupper för astronomi inom denna mycket aktiva förening, exempelvis under den andra torsdagen varje månad.

 

Om det senast pågående projektet: 200,000 euro behöver investeras i återuppbyggande till hundraårsjubileet år 2024. Ett stödjande medlemskap och/eller donationer, med godkännande kvitton för skatteavdrag, är välkommet för detta välgörenhetsprojekt. Ifall Du vill nämna oss i Ditt testamente, vänligen kontakta vår president genom: sternwarte-greifswald () web.de - tack så mycket! Två euro i donation leder till en timme av glädje för någon i framtiden.

 

Idag är observatoriet vanligen öppet för allmänheten den 1:a och 3:e torsdagen varje månad. Guidade turer som bokas in är tillgängliga från 40 euro i kostnad.

 

Tack så mycket och adjö.